1991-1992 / 2016-2017 25 ANYS FENT ESCOLA

I a la nit, quan la fosca
ens agermane en neutra
senzillesa entranyable,
bandejarem els ídols
i engendrarem les noves
criatures que empenten
un futur sense tenebres,
tenint com argument
el clar portent invicte
de l'ampla llibertat.

(Joan Valls i Jordà, 1917-1989)

dilluns, 11 d’octubre del 2010

Deesses per nassos, d'Antonio Torreño


Demèter, deessa de l'agricultura i de totes les plantes, viu a l'illa de Sicília amb la seua única filla, Persèfone. Però Persèfone, un dia, ix a collir flors, desapareix i no torna. Durant anys la seua mare la busca pertot arreu. Fins que s'assabenta que la té segrestada Hades, senyor de l'infern, per a casar-se amb ella. Demèter, llavors, demana ajuda a Zeus. Si la seua filla no torna a la terra, no creixerà cap planta i tots els humans moriran de fam. Els déus discuteixen entre ells i arriben a un acord: Persèfone estarà nou mesos amb sa mare i els altres tres a l'hades. Persèfone, però, no vol tornar al regne dels morts i Demèter vol que es quede amb ella (de fet, els tres mesos que la seua filla s'està a l'hades coincideixen amb els de l'hivern).
Així comença l'aventura per escapar dels déus que han imposat tan cruels condicions. Perseguides per Hades i una bona colla d'humans ignorants, ridículs, cruels, infantils i capritxosos que no els deixen tranquil·les en cap moment, les dues dones (deesses però dones) oferiran als espectadors un passeig per la història: una platja grega, un bosc europeu de l'època feudal i de les bruixes, la cort del rei Xahriar (de Les mil i una nits), un temple asteca, una casa de Xàtiva de l'època de Felip Vè i un repàs, com si fos un trencaclosques, dels darrers tres segles d'història.

Tal és l'argument de la comèdia d'Antonio Torreño que veurem el dimecres 13 d'octubre a les 18.30 h. a la Sala d'Actes. La representa el Grup de Teatre de l'IES Lluís Vives de València. Una bona ocasió, doncs, per gaudir la màgia del teatre i aprendre, de pas, algunes coses sobre els mites clàssics i sobre l'esbojarrada història de la humanitat, incloent-hi els valencians. Una bona ocasió per veure com s'ho munten alumnes de segon de batxillerat d'un institut públic. I tot sembla indicar que s'ho munten molt bé. No us ho heu de perdre. El grup l'integren: Rosa Hurtado (Persèfone I, xiquet), Rosa Martí (Demèter I, revolucionari), Irina Gimeno (Filla d'Homer, Demèter), Ana Burguet (Persèfones II i IV), Joana Borsch (Demèter II, pintor, obrer), Victòria Ros (Marquès, Persèfone), Alexandre Molina (Xahriar, Cap Indi), Carmen Navarro (caçador, Demèter III, castellà), Catalina Paz (joglar, Demèter Epíleg), Miguel la Riva (tècnic de so), Noèlia Navarro (camperol, Persèfone Epíleg) i Lourdes Morales (Perceval, Hatah el Maia).

A tots ells, moltes gràcies. També a la directora del Lluís Vives, Carmina Valiente, que ha fet mans i mànegues perquè puguem gaudir també nosaltres, al Ferrer i Guàrdia i a Benimaclet, del seu treball, i molt especialment a la directora d'aquest muntatge, la professora de valencià Conxa García-Henares.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada