1991-1992 / 2016-2017 25 ANYS FENT ESCOLA
I a la nit, quan la fosca
ens agermane en neutra
senzillesa entranyable,
bandejarem els ídols
i engendrarem les noves
criatures que empenten
un futur sense tenebres,
tenint com argument
el clar portent invicte
de l'ampla llibertat.
(Joan Valls i Jordà, 1917-1989)
I a la nit, quan la fosca
ens agermane en neutra
senzillesa entranyable,
bandejarem els ídols
i engendrarem les noves
criatures que empenten
un futur sense tenebres,
tenint com argument
el clar portent invicte
de l'ampla llibertat.
(Joan Valls i Jordà, 1917-1989)
dissabte, 20 de novembre del 2010
Die Welle (La ola), de Dennis Gansel, el dimecres 24 de novembre
Die Welle (La ola)
Continua el nostre cicle Cinema i escola, que a poc a poc va concitant més interès ente professors i alumnes. Per a aquest dimecres 24 de novembre hem programat la pel·lícula La ola (Die Welle), film que dirigí Dennis Gansel l'any 2008.
En el següent enllaç podeu veure un thriller de la pel·lícula: http://www.unetealaola.com/
Sinopsi
La ola és un film alemany inspirat en els successos que van tenir lloc en 1967, quan després de cinc dies d'experiments el professor d'història Ron Jones va haver d'interrompre el projecte The Third Wave amb el qual pretenia demostrar als seus alumnes de l'escola Cubberley de Palo Alto (Califòrnia) la dimensió real i els perills de l'autocràcia. Contràriament als seus propòsits, el resultat en fou un altre de molt diferent. Tot comença quan un dels estudiants pregunta al professor com era possible que el poble alemany al·legara ignorància sobre la massacre perpetrada contra els jueus durant el domini nazi. És llavors que Jones decideix fer un experiment amb els seus alumnes: institueix un règim d'extrema disciplina a la seua classe, restringint les llibertats dels alumnes i fent-los formar en unitat. El nom d'aquest moviment era The Third Wave. Davant la sorpresa del professor, els alumnes s'hi van entusiasmar fins a tal punt que al cap de pocs dies van començar a espiar-se els uns als altres i assetjar els qui no en volien formar part. Al cinquè dia Ron Jones va haver de posar fi a l'experiment abans no arribara més lluny.
El film va obtenir un gran èxit al Festival de Sundance i s'erigí en líder de taquilla a Alemanya quan fou estrenat.
Fitxa tècnica
Durada: 110 minuts
País: Alemanya
Director: Dennis Gansel
Guió: Dennis Gansel, Peter Thorwarth (Story: Johnny Dawkins, Ron Birnbach. Idea: William Ron Jones) Inspirat en la novel·la de Todd Strasser.
Música: Heiko Maile
Fotografia: Torsten Breuer
Repartiment: Jürgen Vogel, Frederick Lau, Jennifer Ulrich, Max Riemelt, Christiane Paul, Elyas M'Barek, Jacob Matschenz, Cristina Do Rego, Maximilian Mauff, Maximilian Vollmar, Ferdinand Schmidt-Modrow, Tim Oliver Schultz, Amelie Kiefer, Fabian Preger, Odine Johne
Productora: Constantin Film Produktion / Rat Pack Filmproduktion / Medienfonds GFP
Web Oficial: http://www.welle.info/
Les nostres preguntes
Salvant distàncies de tota mena, fou tan distinta l'Alemanya nazi de l'Espanya franquista?
¿És equivalent l'esforç que Alemanya ha fet durant molts anys per posar en clar el seu passat i transmetre els valors de la llibertat i la democràcia als seus ciutadans al realitzat per l'Estat espanyol en relació a la llarga dictadura franquista?
Els moviments autocràtics que denuncia el film, es diguen feixisme o nazisme, ¿no troben un camp propici on germinar en la ignorància, la desmemòria, l'absència d'esperit crític i la manca de valors humanitaris?
Sota els discursos xenòfobs que alguns “demòcrates” d'avui dia pronuncien aprofitant-se de la crisi econòmica i les xifres de l'atur, ¿no s'amaga la més pura i dura ideologia autocràtica?
¿Està l'escola posant tota la carn a la brasa per educar els xiquets i els joves en els valors de la responsabilitat, la llibertat i la tolerància?
¿Podem permetre que grups de feixistes com España 2000 es manifesten a Benimaclet i atemoresquen impunement els seus veïns?
La pel·lícula que veurem dimecres ens dóna una bona oportunitat per reflexionar sobre aquestes i moltes altres qüestions.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada