1991-1992 / 2016-2017 25 ANYS FENT ESCOLA

I a la nit, quan la fosca
ens agermane en neutra
senzillesa entranyable,
bandejarem els ídols
i engendrarem les noves
criatures que empenten
un futur sense tenebres,
tenint com argument
el clar portent invicte
de l'ampla llibertat.

(Joan Valls i Jordà, 1917-1989)

dilluns, 28 d’octubre del 2013

Mural de Benimaclet

Albert, el bibliotecari de l'Institut, ha tingut una idea molt bona: coordinar el que podria ser el Mural de Benimaclet. Com un homenatge a Vicent Andrés Estellés, autor de l'impressionant Mural del País Valencià que inspira la present iniciativa, òbviament, però també a Benimaclet, el nostre entranyable barri. Es tracta que alumnes i professors, pares i mares del Ferrer i Guàrdia, i també qualsevol veí o veïna que s'anime a participar-hi trie un lloc de Benimaclet que s'estime (un carrer, un bar, un jardí, un racó de l'horta… qualsevol lloc que vulga perquè per a ell o ella té un significat especial) i que li escriga un petit poema, uns quants versos (entre dos i cinc) i ens el faça arribar. On? A la següent adreça electrònica:



Sobre un plànol similar a aquest a l'Institut anirem marcant els llocs ja "poetitzats" per a la confecció del Mural. I així fins que omplim Benimaclet de versos i estima, de memòria, paraules i vida. I potser per a finals d'any o principis de l'any nou o per a quan el nostre mural ja siga realitat, reunir-nos al Ferrer i Guàrdia i fer-ne una de bona, amb recital, exposició, música i el que calga per mantenir l'esperit jovial.
Ja hem dit que els poemes han de ser curts (i intensos, suggestius…). Us proposem el sofert redolí (dos versos heptasil·làbics rimats en consonant) o, per als més agosarats, l'haikú de tres versos femenins, és a dir, acabats en paraula plana (de 5, 7 i 5 síl·labes) o la tanka de cinc versos femenins (de 5, 7, 5, 7 i 7 síl·labes). Amb tot, cada poeta podrà fer el que vulga, sempre que la composició siga breu.


I ací va, com a botó de mostra inspirat en el famós poema del Llibre de meravelles estellesià "Cos mortal", el primer dels poemes, que per ser el primer ha obviat la regla de la brevetat, i amb el qual volem encoratjar tots els amics i amigues de Benimaclet a dir-hi la seua. El poema que us anunciàvem és de Francisco A. Niñerola, pare del nostre bibliotecari, un animós jubilat de 64 anys. A ell en primer lloc, doncs, les gràcies i l'enhorabona! 


Benimaclet és sentir les veus del Racó de l’Horta, la Ronda Nord i el Camí de Farinós.
Assagador d’Alboraia, Torreta Miramar i carrer Murta.
Avinguda Valladolid, Utiel, Vila de Muro i Pobla Llarga.
Viver, Vinaròs i Benicarló.
Lázaro Cárdenas, Nelson Mandela i Galán i García Hernández.
Sant Esperit, Sant Columbano, Crist de la Providència i carrer dels Sants.
Verge Desemparats, Sant Francesc i Ntra. Senyora de l’Assumpció.
Poeta Eduardo Buil, Ricard Sanmartí i Carles Salvador.
Humanista Fadrique Furió, Maestro Caballero, Juan Giner i Carreres Puchalt.
Carmen Crespo, Leonor Jovani i Soledad Doménech.
Baró de Sant Petrillo, Masquefa i Marqués de Mascarell.
Pare Alegre, Rvd. Rafael Tramoyeres i Rector Zaragozà.
Enrique Navarro, Peris Mencheta, Marcel·lí Giner.
Músics Martínez Coll, Hipòlit Martínez i Magenti.
Cuenca Tramoyeres, Dtor. Garcia Brustenga i Diògenes López Mechó.
I, com no, l'Avinguda del Doctor Vicent Zaragozà.





divendres, 18 d’octubre del 2013

El museu de les coses trobades

Després de la letargia estival i amb el curs ben començat, alcem la persiana de la ferreteria de guàrdia per, un any més, poder oferir als nostres amics i amigues algunes eines que ens ajuden a portar amb una mica de coratge i dignitat aquests temps tan difícils per a l'escola pública. I comencem per un dels llocs més sensibles de l'Institut, punt neuràlgic de l'activitat lectora i cultural del centre: la Biblioteca Eduardo Novo (nom del professor que la va posar en marxa més tenaçment per allà els cursos 1991-1995). Gràcies al seu encarregat actual, l'Albert Ninyola, i els entusiastes professors Rosa Escrivà i Eduard Chiquillo, un any més estem en condicions de millorar-ne les prestacions, l'aspecte, l'activitat que s'hi trama.
Començarem per explicar-vos una iniciativa molt interessant: el concurs de relats curts El museu de les coses trobades. Hi poden participar tots els alumnes del centre, de qualsevol classe i nivell. La cosa consisteix a trobar (o imaginar que es troba) un objecte qualsevol, al carrer o en alguna altre lloc, i donar forma literària, imaginativa, a les peripècies que l'ojecte trobat ha anat vivint fins a anar a raure a les nostres mans. L'extensió dels treballs no hauria de superar la pàgina i mitja. Abans de les festes de nadal, els responsables del concurs es reuniran per determinar els guanyadors en els diversos nivells (1r i 2n cicle d'ESO, PQPI i Batxillerat).
Imagineu, doncs, que un dia que aneu pel carrer, en un descampat prop de casa, mig colgat en un munt d'arena, hi sobresurt un baló de futbol i l'agafeu, més que res perquè és de cuiro vell, dels que ja no se'n troben, i perquè, definitivament, us ha picat la curiositat. Parlant amb algun vell del barri i després d'algunes indagacions, us assabenteu que el baló en qüestió, entre d'altres coses, fou agafat pel llegendari porter Zamora, en la seua etapa al C. F. València i... Una recomanació: passeu-vos per la Biblioteca en busca d'inspiració, visiteu El museu de les coses trobades.