1991-1992 / 2016-2017 25 ANYS FENT ESCOLA

I a la nit, quan la fosca
ens agermane en neutra
senzillesa entranyable,
bandejarem els ídols
i engendrarem les noves
criatures que empenten
un futur sense tenebres,
tenint com argument
el clar portent invicte
de l'ampla llibertat.

(Joan Valls i Jordà, 1917-1989)

diumenge, 14 de novembre del 2010

Per la independència: 20 anys de lluita i festa

                                          Un moment del concert a Benimaclet

Sembla ser que les grans protestes sempre van totes d’una. Fa vint anys, al nostre barri, es va obrir un institut que havia sigut reclamat per les mares, els pares i els joves que cursaven BUP i COU. Aquests demanaven un lloc on el jovent de Benimaclet poguera estudiar i graduar-se correctament per tal d’accedir a la universitat. Pel que jo sé, fou una llarga i dura lluita que va aconseguir la construcció, a corre-cuita, del nostre  estimat institut Francesc Ferrer i Guàrdia.  20 anys desprès celebrem l’obertura d’aquest centre i l’èxit que ha arribat a tindre entre els veïns d’un barri que gairebé sempre ha tingut els seus enfrontaments amb els diversos governs . I és enguany quan hem de celebrar la seua lliure ideologia, l’esperit de lluita i reivindicació que ha acompanyat els alumnes del centre i les ganes d’educar que han caracteritzat els seus professors . Així doncs, diríem que hem de celebrar els 20 anys d’escola moderna.
Però no és aquest l’únic esdeveniment important que hem de celebrar aquest any 2010: lluitar i queixar-se del sistema normalment engloba molts àmbits i sectors. I potser és per això que apareixen moviments i convocatòries necessàries per fer sentir la nostra veu. Moviments com l’assemblea de joves Maulets, un grup que defensa molts dels ideals que mantenen els alumnes d’escoles públiques i ensenyament lliure.  I aprofitant la celebració de la darrera Festa per la Independència al nostre barri ara fa uns quants dies, m’agradaria fer alguns comentaris.
Ara fa 20 anys que l'assemblea de Maulets celebra cada darrer cap de setmana d’octubre la festa en què es reclama la independència, es defensen  drets civils com els de la dona i els treballadors i s'hi dóna  suport a campanyes com la de l’avortament. La varietat dels temes tractats enguany ha sigut molt extensa, però sempre amb el fil conductor de la lluita contra el feixisme i el patriarcat. El tema de la festa del 2010 ha sigut la celebració d’aquest acte alternatiu ja fa 20 anys al País Valencià, amb xarrades sobre les festes alternatives que se celebren arreu dels Països Catalans i projeccions de documentals sobre els 20 anys en lluita de Maulets realitzades al CSB Terra, al carrer Baró de Sant Petrillo. Aquests encontres han servit per reunir exmilitants, noves generacions i militants Maulets repartits pels Països Catalans i escoltar les intervencions de gent que participa en les festes alternatives de Sants i que mostren, una vegada més, molta gent unida en la  lluita.
La traca final fou el gran concert de música en valencià celebrat al camp de l’Sporting de Benimaclet, una festa multitudinària que reuní milers de persones al nostre barri, i en la qual es van poder presenciar les actuacions dels grups valencians Atzembla, Aspencat i La Gossa Sorda (aquests dos darreres de la Marina), músics que van fer que els joves d’arreu de les comarques del país gaudiren de la festa més important organitzada per Maulets.
Així doncs, companyes i companys, la lluita és nostra, tant en temes d’educació com en temes culturals i ideològics, que sempre aniran lligats. Visca la terra!

Blanca Jurado, 2n Batx C

                                                           El cartell que anunciava la Festa

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada