1991-1992 / 2016-2017 25 ANYS FENT ESCOLA

I a la nit, quan la fosca
ens agermane en neutra
senzillesa entranyable,
bandejarem els ídols
i engendrarem les noves
criatures que empenten
un futur sense tenebres,
tenint com argument
el clar portent invicte
de l'ampla llibertat.

(Joan Valls i Jordà, 1917-1989)

dimecres, 12 de juny del 2013

Una altra Fedra, si us plau

[Fedra. Pintura de Guim Tió Zarraluki, Barcelona, 1987.]
 · · ·
És veritat: ens hem llançat al rotllo, que se sol dir, al bon rotllo, per ser més exactes. Des que vam tenir la idea de dedicar el curs escolar a l'obra i la figura de Salvador Espriu, i per l'espenta sobretot de Rosa Escrivà, ens atreia molt la idea de muntar una obra de teatre, alguna de les poques i magistrals peces que l'autor de Sinera va escriure per al teatre. Prompte ens vam decantar per Una altra Fedra, si us plau, que Salvador Espriu va escriure a petició de la gran Núria Espert en un muntatge memorable que es va estrenar, sota la batuta de Lluís Pasqual, en 1978, amb escenografia de Fabià Puigserver i protagonitzada per aquesta actriu (la Gran Artista-Fedra de l'obra).
El cas és que com qui no vol la cosa (o ben bé a l'inrevés, com qui vol precisament una cosa), parlant amb uns i altres, vam anar configurant un equip que és el que sense ensurts, amb una disciplina i voluntat encomiables, ha acabat podent atrevir-se a presentar en públic el seu primer treball escènic amb aquesta modesta, sincera, creiem que interessant versió de l'universal mite.
I això serà, prengueu-ne bona nota, el proper dimarts 18 de juny a les 19.30 h. Perquè malgrat les dificultats que un final de curs planteja, malgrat la desil·lusió regnant per passadissos, aules i patis escolars, no hem volgut fer servir la coartada de les agressions i retallades a l'educació pública per creuar-nos de braços ni entonar les lletanies de les ploraneres, del discurs buit de la indignació passiva, sinó aprofitar l'entusiasme que el teatre com a mitjà d'expressió artística assegura a qui té l'energia de donar-s'hi per complet. Així, dinant a l'institut per tot seguit assajar a la Sala d'Actes, arrapant minuts per ací i per allà, fent equilibris horaris, lluitant amb un text magnífic però no exempt de moltes dificultats, dedicant-nos, en fi, a l'apassionant repte del muntatge teatral, és que hem arribat al final del trajecte, un final que en realitat és un principi, i que ens decidim a mostrar-vos la nostra creació col·lectiva humilment però també amb orgull, l'orgull de qui sent que ha donat el millor de si mateix perquè el vaixell arribés a bon port, perquè l'aventura ens fes més rics en saviesa, més plens de vida.

IES Francesc Ferrer i Guàrdia
dimarts 18 de juny, 19.30 h.

(entrada lliure)

UNA ALTRA FEDRA, SI US PLAU
Salvador Espriu

REPARTIMENT

Fedra: Lola Blaya
Ènone: Pepa Botella
Teseu: Salvador Muñoz
Hipòlit: Ximo Nadal
Sra. Magdalena Blasi: Rosa Escrivà
Sra. Tecleta Marigó: Amparo Revueltas
Pulcre Trompel·li: Demian Martínez
Thànatos: Eduard Chiquillo
· · ·
FITXA TÈCNICA

Assessorament musical: José Alonso Dubón
Il·luminació: Josep Beltran (Lluerna Teatre)
Direcció: Manel Rodríguez-Castelló

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada